Tag Cloud


2007-04-06

Ἐνας Ἐλληνας πάει στο διάστημα


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – Ο ΘΟΔΩΡΟΣ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Κείμενο Ρεπορτάζ:

Έτοιμο για εκτόξευση το ρωσικό διαστημόπλοιο.


Γ. Μπίστης: Το Σάββατο το βράδυ, λίγο πριν χτυπήσουνε οι καμπάνες της Ανάστασης, ένα ρωσικό διαστημόπλοιο, τύπου Σογιούζ, θα σπάσει τα δεσμά του με τη γη και θα πάει να συνδεθεί με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας. Η εκτόξευση θα γίνει από το Κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν.

Το Σογιούζ-10 θα μεταφέρει δύο ρώσους κοσμοναύτες και έναν αμερικανό σχεδιαστή προγραμμάτων κομπιούτερ. Αρχηγός της αποστολής είναι ο γεννημένος στο Βατούμι της Γεωργίας βετεράνος διαστημοπόρος Φιοντόρ Γιουρτσίχιν, ή Θόδωρος Γιουρτσίχιν- Γραμματικόπουλος, όπως τον αποκαλούνε πολλοί ομογενείς που μένουνε στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες.

Συγκυβερνήτης της πτήσης θα είναι ο Όλεγκ Κοτόφ, με τον οποίο ο Θόδωρος έκανε την απαιτούμενη προετοιμασία για την νέα αποστολή στο Κέντρο Διαστημικής Εκπαίδευσης Γιούρι Γκαγκάριν, στην λεγόμενη Πολιτεία των Άστρων, κάπου 30 χιλιόμετρα έξω από τη Μόσχα.

Στο Κέντρο Γκαγκάριν εκπαιδεύτηκε και ο 58χρονος Αμερικανός Τσάρλς Σιμονέη, που θα ταξιδέψει σαν τουρίστας στον διαστημικό σταθμό για ένα οκταήμερο πειραμάτων. Ο Σιμονέη είναι συνιδρυτής, με τον Μπιλ Γκέητς, της πασίγνωστης εταιρείας Λογισμικών Μάϊκροσοφτ.

Τ. Σιμονέη: Έχω ένα πρόγραμμα που έφτιαξα το 1964 για ρωσικό κομπιούτερ. Θα το πάρω μαζί μου στο διάστημα για να μου θυμίζει πως ξεκίνησα.


Γ. Μπίστης:
Ο Σιμονέη επιχειρεί να σχεδιάσει πρόγραμμα κομπιούτερ που θα λειτουργεί κατά τον ίδιο τρόπο με τον οποίο σκέφτεται ο άνθρωπος. Εάν το πετύχει θα επιφέρει νέα επανάσταση στον χώρο των λογισμικών.

Σαν επισκέπτης ο Σιμονέη θα έχει ανεξάρτητο πρόγραμμα στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Τα καθήκοντα του πληρώματος θα τα επωμιστούν ο Θόδωρος, ο Όλεγκ και η Αμερικανίδα αστροναύτης Σουνίτα Γουίλιαμς, η οποία βρίσκεται ήδη στον τροχιακό σταθμό και θα παραμείνει εκεί μαζί τους μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού.

Ο Θόδωρος είναι καλά εξοικειωμένος με το Διαστημικό Σταθμό. Τον Οκτώβρη 2002 είχε πάει ξανά εκεί στα πλαίσια αποστολής της ΝΑΣΑ από το Κέντρο Εκτοξεύσεων Κέννεντυ, στη Φλόριντα. Στις ένδεκα μέρες που κράτησε η αποστολή εκείνη ο Θόδωρος συνέβαλλε στη σύνδεση του τρίτου από τα ένδεκα τμήματα του διαστημικού σταθμού. Το εγχείρημα ήταν εξαιρετικά δύσκολο και επικίνδυνο. Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ύστερα από 170 περιστροφές γύρω από τη γη και χάρις σε τρεις εξόδους από τη διαστημική άκατο κατά τις οποίες οι αστροναύτες εργάστηκαν αιωρούμενοι στο κενό.

Στα λίγα πράγματα που είχε πάρει τότε μαζί του ο Θόδωρος ήτανε μια Ελληνική σημαία την οποία και δώρισε ένα χρόνο αργότερα στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Την φορά αυτή ο Θόδωρος θα παραμείνει στον Διαστημικό Σταθμό για έξι μήνες. Ήδη αποχαιρέτισε τη γυναίκα του, την Λαρίσα Ανατόλιεβνα και τις δύο κόρες του, την 13χρονη Ντάσα και την 5χρονη Ελενίτσα που του έδωσαν, η μεγάλη ένα χνουδωτό αρκουδάκι και η μικρή ένα χνουδωτό γουρουνάκι για να του κρατούν παρέα τις ώρες της μοναξιάς.

Ο αποχωρισμός έγινε στο Σταρ Σίτυ, την Πολιτεία των Άστρων, έξω από την Μόσχα, λίγο πριν αρχίσει το ταξίδι για το Μπαϊκονούρ, από όπου θα εκτοξευτεί το διαστημόπλοιό του. Τη συγκινητική τελετή στο Σταρ Σίτυ παρακολούθησε ο Ελληνορώσος δημοσιογράφος και φίλος Νίκος Σιδηρόπουλος, ο οποίος πρόθυμα μοιράστηκε μαζί μου σχετικές λεπτομέρειες και μερικές από τις οικογενειακές φωτογραφίες του Θόδωρου, που χρησιμοποίησα στο τηλεοπτικό αυτό ρεπορτάζ.

Ανάμεσα στους επίσημους που θα παρακολουθήσουν την εκτόξευση είναι ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Καζακστάν, Χρήστος Κοντοβουνίσιος.

Σαν καλός γιος, ο Θόδωρος τηλεφώνησε επίσης και χαιρέτισε τον πατέρα του, τον Νικολάϊ, και την μητέρα του, την κυρία Μικρούλα, που ζούνε μαζί με τον αδελφό του, τον Παναγιώτη, στην Ελλάδα, στο προάστιο Σίνδος της Θεσσαλονίκης.

Μαζί με αυτούς ευχόμαστε κι εμείς στο Θόδωρο καλό ταξίδι και με το καλό να γυρίσει ξανά στη στη γη.




Φωνή της Αμερικής
Γιώργος Μπίστης
Ουάσιγκτον
05-04-2007

No comments:

My Headlines

Subscribe to RSS headline updates from:
Powered by FeedBurner