Tag Cloud


2007-03-14

«Οι 'Ελληνες πήραν τον άνθρωπο και τον έστησαν στα πόδια του»

«...Γιά χιλιάδες χρόνια παλαιότεροι πολιτισμοί, όπως αυτοί των Περσών, των Ασσύριων, των Βαβυλώνιων, έβλεπαν τον άνθρωπο ως ένα απεχθές ον που σέρνονταν μπροστά σε θεότητες και δυνάστες. Οι 'Ελληνες όμως, πήραν τον άνθρωπο και τον έστησαν στα πόδια του. Τον δίδαξαν να είναι υπερήφανος. Ο κόσμος είναι γεμάτος θαύματα, έλεγε ο Σοφοκλής, αλλά τίποτα δεν είναι πιό θαυμάσιο από τον άνθρωπο.

Οι 'Ελληνες έπεισαν τον άνθρωπο, όπως ο Περικλής το τοποθέτησε, ότι ήταν δικαιωματικά ο κάτοχος και ο κύριος του εαυτού του και δημιούργησαν νόμους γιά να περιφρουρήσουν τις προσωπικές του ελευθερίες. Οι αρχαίοι Έλληνες ενθάρρυναν την περιέργεια που είχε ο άνθρωπος γιά τον εαυτόν του και γιά τον κόσμο που τον περιτριγύριζε, διακηρύττοντας μαζί με τον Σωκράτη ότι μιά ζωή χωρίς έρευνα δεν αξίζει τον κόπο να την ζούμε.

Οι 'Ελληνες πίστευαν στην τελειότητα σε όλα τα πράγματα, γι’ αυτό μας κληροδότησαν την ομορφιά, που φτάνει από τον Παρθενώνα και τα ελληνικά αγάλματα, τις τραγωδίες του Αισχύλου, του Ευρυπίδη και του Σοφοκλή, την ποίηση του Ησίοδου και του 'Ομηρου, μέχρι τα ζωγραφισμένα αγγεία ενός απλού νοικοκυριού.

Χωρίς τους 'Ελληνες μπορεί ποτέ να μην είχαμε αντιληφθεί τι είναι αυτοδιοίκηση. Αλλά, πολύ περισσότερο ακόμα και από την γλώσσα μας, τους νόμους μας, τη λογική μας, τα πρότυπά μας της αλήθειας και της ομορφιάς, χρωστάμε σε αυτούς την βαθειά αίσθηση γιά την αξιοπρέπεια του ανθρώπου.

Από τους 'Ελληνες μάθαμε να φιλοδοξούμε χωρίς περιορισμούς, να είμαστε, όπως είπε ο Αριστοτέλης, αθάνατοι μέχρι εκεί που μας είναι δυνατό...». (The New York Times)

1 comment:

ελληνισμός said...

Από την μικρασιάτικη καταστροφή . «ΧΑΜΕΝΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ» ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΟΡΑ , Β ΕΚΔΟΣΗ 1966. ΣΕΛ 52


«Οι τσέτες καλούν τον αρχηγό τον αρχηγό τους, το τοπικό έφορο Νικόλαο Αυγερίδη , ν’ απαρνηθρί τον εθνισμό του, το προσκυνήσει τον Μωαμεθ , αν ήθελε να σωθεί. «ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ», ήταν η απάντηση του ήρωα εκείνου Φρύαξαν οι Τσέτες. Λύσσαξαν από το κακό τους. Στο πρόσταγμα του Μεντερές, ένας Τσέτης τραβά το μαχαίρι του και βγάζει το μάτι του Αυγερίδη. Το αίμα πετάγεται με ορμή , πιτσιλίζει και τον βασανιστή του. Αλλ’ ο Αυγερίδης δεν λυγίζει. Τον καλούν και πάλι ν’ αρνηθεί την Πατρίδα του. Κι αυτή τη φορά απαντούν όλοι μαζί , βροντοφωνουν : «ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ» . Τα δύσμοιρα παιδιά βάδιζαν προς το θάνατο σαν να πήγαιναν σε πανηγύρι. Κι ήταν πράγματι πανηγύρι για του Έλληνες της εποχής εκείνης ο θάνατος για την Πατρίδα. Οι Τσέτες δεν μορούν πια να συγκρατηθούν. Ο αυγερίδης κομματιάζεται. Ο Φιλοκτήτης Αργυράκης γδέρνεται κυριολεκτικά.»

My Headlines

Subscribe to RSS headline updates from:
Powered by FeedBurner